Hjälptyglar



Halsförlängare (även gummiband) är ett elastiskt band som fästs genom bettringarna, runt hästens nacke och i sadelgjorden, antingen på sidorna eller mellan frambenen för att mana hästen att söka sig framåt neråt med huvudet.


Graman fungerar på samma sätt som Thideman, men ryttaren håller i gramanen i stället för att knäppa fast den. För att få hästens huvud sänkt. Skall bara användas av erfarna ryttare för att få hästen att gå i rätt form. Viktigt är att gramanen enbart är ett hjälpmedel och skall inte användas för att tvinga hästen i rätt form.


Gouge fästs i tränset för att hålla ner hästens huvud, används med fördel vid longering.


Thideman fästs i sadelgjorden mellan hästens framben, förs genom bettringarna och knäpps fast i fästen på tyglarna. För att få ner hästens huvud.


Martingal används för att hindra hästens huvud från att höjas över en viss punkt. Den fästs i sadelgjorden och löper mellan frambenen till bröstet där den förgrenar sig i två lika långa remmar med en ring i var sin ände där man skall föra in tränsets tygel (kallas löpande martingal, sitter den fast i nosgrimman i stället för i tyglarna kallas den fast). Om hästen höjer huvudet över normalt läge spänns martingalen och drar till i tygeln varvid bettet i munnen påverkas och förhindrar hästen att höja upp huvudet. Härigenom förmår man hästen att hålla huvudet sänkt. Martingal används framför allt under jaktridning och hoppning för att hästen inte ska slå med huvudet.

Inte alla hjälptyglar som finns..


Så, vad tycker ni om hjälptyglar då?

Jag tycker att man ska kunna få ner hästen i form även fast man inte har hjälptyglar. I dressyren rider jag utan martingal på Magic. Jag försöker iaf få ner hästen i form utan hjälptyglar.

Skriv vad du tycker!

Kommentarer
lovisa:

jag tycker det är bra för de hästar som behöver det!

http://lovisahallquist.blogg.se/
2010-12-05 | 17:28:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback